Nie tylko miód — jakie wyroby pszczele warto wprowadzić do diety?

Wśród produktów spożywczych wytwarzanych przez pszczoły od dawna największą popularnością cieszy się oczywiście miód. Jednak nie tylko ten słodki przysmak może pochwalić się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Sprawdź, jakie inne wyroby pszczele mogą mieć niezwykle pozytywny wpływ na twój organizm.

 

Pierzga pszczela

Pierzga jest wytwarzana z pyłku kwiatowego, śliny i miodu bądź nektaru. Ze względu na bogactwo białek, witamin, minerałów i innych cennych substancji ma cenne właściwości odżywcze. Superżywność z pasieki wzmacnia cały organizm, dlatego jest polecana zwłaszcza w okresie rekonwalescencji. Ponadto pierzga z miodu działa odtruwająco m.in. na wątrobę, a także wspiera regulację pracy układu pokarmowego.

 

Kit pszczeli

Kit pszczeli, znany również jako propolis, jest materiałem uszczelniającym ul. Mieszanina wydzielin pszczół i żywicy roślinnej zawiera ponad 300 aktywnych biologicznie składników. Propolis w formie np. nalewki bądź dodatku do miodu wspomaga organizm w walce m.in. z bakteriami, wirusami, grzybami i drobnoustrojami. Ponadto może łagodzić stany zapalne, a także wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłowe trawienie.

 

Pyłek pszczeli

Cennym dodatkiem do diety może być również pyłek pszczeli, który zawiera ważnych dla organizmu witamin, minerałów i innych wartościowych substancji. Wyrób pszczeli, który można znaleźć w ofercie Pasieki Smakulskich, działa detoksykacyjnie i przeciwzapalnie. Ponadto reguluje przemianę materii i procesy trawienne, a także poprawia odporność organizmu i krążenie krwi.